s/y Kaija

Kymen Vartiot ry on ollut puoliksi meripartiolippukunta siitä lähtien kun lippukuntalaisten itse rakentama Kaija laskettiin vesille 17.7.1985. Lippukunnan niin isot kuin pienetkin tytöt rakensivat veneen yhdeksässä kuukaudessa muutamien isien avustuksella heinolalaisen Aki Meskasen johdolla.

Kaija on lähes yhdeksän metriä pitkä mukailtu FinnFlyer- tyypin vene. Sisällä on nukkumatilat jopa yhdeksälle partiolaiselle. Purjehdusreissuilla veneeseen mahtuu maksimissaan kuusi henkilöä. Veneen masto on reilut 11 metriä korkea, joten Kalkkisten kanavan silta ei ole este Päijänteelle purjehtiessa.

Kaija on ahkerassa purjehduskäytössä joka kesä. Lippukuntalaisia kannustetaan käymään veneenohjaajakurssi, jotta uusia purjehdussukupolvia syntyisi lisää. Partiopiirimme järjestää joka vuosi veneenohjaajakurssin, johon sisältyy vesillä liikkumisen teoriaa sekä viikonlopun purjehdusharjoitus, jossa Kaijakin on aina mukana.

Kaija on käynyt maistelemassa meren aaltoja useaan kertaan, kerran Suomen Partiolaisten suurleirillä Hangossa ja pariin kertaan meripartiolaisten Satahanka- leirillä; Ahvenanmaalla ja vuonna 2008 Sauvossa. Kaija on osallistunut muutamia kertoja Päijännepurjehdukseen, joka purjehditaan vuorovuosina Padasjoelta Jyväskylän Säynätsaloon ja päinvastoin. Kaijalle paras purjehduskeli on navakka vastatuuli. Silloin se pääsee iloiseen vauhtiin ja nousuun vastatuuleen. Kaija onkin tunnettu ominaisuudestaan nousta hyvin vastatuuleen.

Lippukunnassamme toimii venetiimi, joka huolehtii veneen kunnostamisesta, kuten laskusta ja nostosta. Venetiimi tuo myös venettä lippukunnan leireille ja viikonloppuretkille, joilla pienimmätkin partiolaiset pääsevät purjehduksen tuntuun.